Ty nejlepší sladkosti, zn.: jen a pouze s přírodním cukrem

Zaprvé: to, čeho jste dosáhli za celý rok práce, všechny nabrané svaly a zdravé tělo, nezmizí kvůli pár dnům dopřávání si i ne tolik výživných jídel a pokrmů plných cukru. Zadruhé: můžete si sladké chutě dopřát i v jiné podobě, ze které si nemusíte dělat zbytečné vrásky na čele, a pak jste tu správně.

Proč ale vyřadit bílý cukr?

Cukr zvyšuje hladinu glukózy v krvi, což může vést ke změnám nálad, srdečním onemocněním, může přispívat i k problémům s plodností, k cukrovce a obezitě. Bílý cukr nás živí práznými kaloriemi. Tělo z nich nedokáže čerpat živiny, navíc neobsahuje vlákninu a zasytí nás pouze na chvilku. Znáte ten pocit, kdy si dáte vysněnou čokoládu, ale za okamžik už máte opět na něco chutě? Záleží tedy na typu cukru, který do svého těla chceme posílat. Chceme se po konzumaci cítit uspokojení, nebo za pár minut hledat další sladkost v šuplíku? Cukr, který získáváme z ovoce, zeleniny, obilovin a luštěnin je plný minerálů a vitamínů. Tak s ve svém jídelníčku zaměřte na něj.

Stravujte se lokálně a sezónně. Proč dát přednost lokálním surovinám?

elle.cz

Jak si tedy užít sladkou tečku od matky přírody?

Možná se vám bude hodit pár tipů na to, jak svůj sváteční jídelníček doplnit o zdravé cukry. Tak až vám někdo bude nabízet krajíc vánočky, hrdě odmítněte a dejte si raději salát. Ten ovocný!

Ovocný salát

Vytvořte si salát ze sezónních potravin, protože ty jsou právě to nejlepší, co vaše tělo v daném ročním období potřebuje. Ovoce do jídelníčku rozhodně patří, doplňte ho i nějakým proteinem, například hrstkou ořechů, ať vám nevyletí glukózová křivka.

Jednu hořkou, prosím

Sladkost, která vlastně není sladká? To je hořká čokoláda. Po jednom čtverečku bude vaše chuť na sladké zahnána, to je kouzlo pravé, vysokoprocentní čokolády. A pozor, čokoláda je dokonce zdravá. Snižuje riziko rakoviny, díky zvýšené hladině flavonoidů v krvi. Ty chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Datle plněné kozím sýrem

Kozí mléko je lépe stravitelné než mléko kravské. Složením je velmi podobné našemu mateřskému mléku. Kozí sýry jsou zdrojem snadno vstřebatelného vápníku a jsou vhodné pro lidi, kteří trpí alergií na kravskou bílkovinu. Pravidelnou konzumací posílíte též imunitní systém. Oproti tomu datle jsou plné draslíku, který je pomocníkem při správném fungování svalů, nervového systému a srdeční činnosti. Jak na to? Rozkrojte datle na polovinu a vyjměte semínka. Místo semínek vložte rozdrolený kozí sýr, posypte kousky pistácií pro lepší chuť a pokapejte olivovým olejem. Tuhle dobrotu si jistě zamilujete!

Ty nejlepší potraviny a suplementy pro posílení imunitního systému

elle.cz

Zdroj: Poosh, Healthline