Naučte se stravovat tak, jak to měla příroda v plánu

Příroda se neustále mění a s ní i plody, které nám nabízí. Sezónní potraviny jsou ty, které nakoupíme a konzumujete v době, kdy jsou sklízeny. Sezónní ovoce a zelenina z lokálních farem je čerstvější, kvalitnější a ještě pro jejich dopravu není potřeba stovky kilometrů. Ušetříte planetě, ale i své pěněžence, protože sezónní potraviny jsou často levnější. Naučte se proto stravovat tak, jak to měla příroda v plánu!

Proč vybírat lokální potraviny?

Nákupem v lokálním obchodě s farmářskými výrobky či na trhu podporujete české výrobce. Víte přesně, co jíte, jak daná surovina vyrostla a kdo ji zasel. Dalším důležitým aspektem je doprava – je to jeden z hlavních důvodů, proč dát přednost lokálním produktům. Představte si, jakou vzdálenost musí ujet jeden kamion s vašimi oblíbenými potravinami! Nejen, že díky tomu, že upřednostníte sezónní zeleninu, prospějete vašemu tělu, ale také dáte zelenou planetě. Na to bychom neměli zapomínat. Díky ní máme jídlo všude kolem nás, díky ní můžeme žít. Věnujte dostatečný čas výběru surovin, zajímejte se o to, odkud jídlo pochází. Jen tak se budete moci rozhodnout, co je nejlepší pro vás a vaše zdraví. 

Mohlo by se vám líbit

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří mají největší hlad večer

Jíst zdravě nemusí nutně znamenat strádání. Není to o věčném omezování, o silné vůli a už vůbec ne o nárazových a neefektivních dietách. Pokud chcete zhubnout a štíhlou postavu si zároveň i udržet, vyplatí se jíst rozumně a s požitkem. Každý člověk má však trošku jiné chutě, jiné časové možnosti a především jiné problémy a „závislosti“. Někteří nedokážou žít bez cukru či bez pečiva, jiní mají zase největší hlad večer. Co tedy dělat, když vás honí mlsná krátce před tím, než jdete spát? Věřte, že i pro vás existuje vhodný jídelníček. Jeden vzorový pro vás sestavil fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.
elle.cz

Jak se stravovat sezónně?

Jaro

Drobná zelenina, naklíčená semínka a luštěniny

První sluneční paprsky nového roku, probouzející se příroda. Jaro na ovoce a zeleninu ještě hojné není. Doma si však dokážete vypěstovat třeba ředkvičky nebo salát. Skvělé je nechat doma naklíčit semínka a luštěniny, které se skvěle hodí do salátů nebo na chléb s pomazánkou.

Léto

Drobná zelenina, naklíčená semínka a luštěniny

Teplé dlouhé večery, prázdniny, grilování a spoustu zdravého, čerstvého jídla. Většině lidí nedělá problém právě v letních měsících stravovat se kvalitnějšími potravinami. K létu patří ryby, čerstvé jahody, meruňky, broskve nebo rajčata, cukety, lilek. Dokážete si představit grilovaní bez cukety na roštu? Já tedy rozhodně ne. A ovoce nemusíte kupovat v obchodě, nejlepší je nasbírat si druhy, které rostou kolem vás. Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim. Sluníčko nám občas dokáže zamotat pěkně hlavu, že se zapomeneme osvěžit a doplnit tekutiny.

Mohlo by se vám líbit

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří chtějí pár kilo nabrat

Jíst zdravě nemusí nutně znamenat strádání. Není to o věčném omezování, o silné vůli a už vůbec ne o nárazových a neefektivních dietách. Pokud chcete zhubnout a štíhlou postavu si zároveň i udržet, vyplatí se jíst rozumně a s požitkem. Každý člověk má však trošku jiné chutě, jiné časové možnosti a především jiné problémy a „závislosti“. A tak zatímco někteří chtějí zoufale zhubnout, jiní ne a ne nabrat. Co tedy dělat, když byste pár kilo navíc uvítala, ale nechcete jíst tučná a nezdravá jídla? Věřte, že i pro vás existuje vhodný jídelníček. Jeden vzorový pro vás sestavil fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.
elle.cz

Podzim

Fermentovaná zelenina, dýně, houby, strava bohatá na laktobacily a vitamíny

Po létě je ale potřeba zpomalit, a to nám podzim dovoluje. Je to čas, kdy je možné na celý den se zachumlat do deky, poslouchat přes okna bubnující déšť a koukat při tom všem na oblíbený seriál. K tomu si dát teplý štrůdl s vanilkovou zmrzlinou! Takové víkendy jsou na podzimu nejlepší. Podzimní oblíbenou potravinou je dýně, z které jde připravit dezert, polévku nebo vlastně cokoliv. Houby, ty taky mají svoji sezónu. Při jejich sbírání si dáte ještě pěknou procházku po lese a nadýcháte se čerstvého vzduchu. Kromě čisté hlavy z procházky v lese můžete díky houbám i podpořit imunitu a díky antioxidantům zbavíte tělo škodlivých látek. Win win! Na podzim je také vhodné vyrobit si vlastní fermentovanou zeleninu. Zelenina kvasí pomocí svých vlastních bakterií mléčného kvašení, které samy vzniknou teplem. Laktobacily, bakterie mléčného kvašení, jsou pak výborné a prospěšné pro náš trávicí trakt a podporují obranyschopnost našeho organismu. Navíc díky vysokému podílu vitamínu C a B pomáhají trávení i imunitě.

Zima

Batáty, řepa, zázvor a zahřívající koření

Chcete se zahřát a nasytit? Zkuste batáty, které oproti klasickým bramborům mají o něco vyšší podíl vlákniny a obsahují vysoký podíl vitamínu A a C. A co řepa? Některými milovaná, jiným nesmí přijít na oči. Dá se z ní vykouzlit téměř cokoliv. Džem, pomazánka, smoothie i chutný salát nebo dezert. Je bohatá na vitamíny i minerály, zlepšuje zažívání a činnost srdce, snižuje krevní tlak a má protizánětlivé účinky. Pro dochucení je dobré používat koření, které nás zahřeje – jako je čerstvý či mletý zázvor, pepř, kari, koriandr nebo badyán.

Mohlo by se vám líbit

Chutně a zdravě: Snadné recepty pro ty, kteří nemůžou žít bez pečiva

Jíst zdravě nemusí nutně znamenat strádání. Není to o věčném omezování, o silné vůli a už vůbec ne o nárazových a neefektivních dietách. Pokud chcete zhubnout a štíhlou postavu si zároveň i udržet, vyplatí se jíst rozumně a s požitkem. Každý člověk má však trošku jiné chutě, jiné časové možnosti a především jiné problémy a „závislosti“. Někteří milují sladkosti, jiní zase pečivo. Co tedy dělat, když se mouky nedokážete ani za nic vzdát? Věřte, že i pro vás existuje vhodný jídelníček. Jeden vzorový pro vás sestavil fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.
elle.cz

Zdroj: Healthline, ELLE.com

Časopis ELLE

ELLE Říjnové vydání 10/24