Zázrak zvaný zelí: Podporuje hubnutí a omlazuje pleť

Elixír zdraví

Blahodárné účinky zelí jsou známé už po staletí. Pěstuje se více než 4000 let a staří Egypťané mu připisovali božskou moc, dokonce ho obětovali bohům. V oblibě ho ale měli i v Číně nebo starověkém Řecku, a to hlavně syrové a hodně nasolené. Jednak byla jeho příprava velmi snadná a jednak ze zkušeností zjistili, že je zelí chrání před nemocemi a celkově jim zlepšuje kondici. Ze stejných důvodů si ho ceníme i dnes, byť my jíme už vyšlechtěné hlávkové zelí mnoha odrůd, bílé či červené. Jeho konzumace však v posledních letech o něco klesá, což je nesmírná škoda. Zelí je totiž mimořádně bohatým zdrojem vitaminu C, výrazně tedy posiluje imunitu. „Daleko méně už se ví, že obsahuje také vitaminy řady B, hořčík vápník, selen, draslík a další bioaktivní látky,“ podotýká výživový poradce Robert Vošmik. Je zdravé nejen syrové, ale i dušené nebo pečené.

Mohlo by se vám líbit

Ty nejlepší sladkosti, zn.: jen a pouze s přírodním cukrem

Vánoce, pro mnohé z nás strašák poletující nad naším jídelníčkem, který v těchto dnech dostává zabrat. Když se po celý rok snažíte žít zdravým způsobem života a dodržovat pestrý a vyvážený jídelníček, cukroví a poctivá vánočka ve sváteční dny vás možná rozhodí. Tak toho strašáka nechte za dveřmi a dopřejte si lepší a lehčí sladkosti s přírodním cukrem.
elle.cz

Podpoří hubnutí i krásnou pleť

Zelí je navíc levné, vydrží dlouho čerstvé a v kuchyni s ním můžete čarovat na desítky způsobů. Faktem ovšem je, že nejzdravější je to kysané, které obsahuje mnohem více vitaminu C a K než to syrové. Při kvašení se navíc tvoří látka cholin, která pomáhá snižovat cholesterol a podílí se na normální funkci jater. Velkým plusem této superpotraviny je i její nízká kalorická hodnota, a fakt, že je téměř bez tuku. „Zelí určitě oceníte při dietě, protože má odvodňující účinky a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla,“ doplňuje Vošmik. Zpomaluje rovněž stárnutí pleti, působí proti pigmentovým skvrnám a udržuje pokožku pevnější, mladší a zdravější. Stále ještě kyselý nálev odmítáte?

Mohlo by se vám líbit

Hubnout neznamená hladovět. Stačí nastartovat metabolismus

Dvojnásobně zrychlit metabolismus a aktivovat trávení během několika týdnů? Ale jistě, i to je možné. Prozradíme vám, jak tělo znovu „nakopnout“ a donutit ho, aby spalovalo rychleji a efektivněji. Pomůže i pár změn v životním stylu.
elle.cz

Zelí, ráj probiotik

Myslete na to, že má ještě jedno velké plus – tím jsou přirozená probiotika, která jsou nezbytná pro zdraví trávicího systému a potažmo pro celý imunitní systém, který – pokud je v pořádku, dokáže vzdorovat všelijakým nemocem. V desetidekové porci domácího kvašeného zelí se přitom nachází více než 10 bilionů živých bakterií. Už jen 5 deka kysaného zelí tedy obsahuje více živých probiotik, než balíček se stovkou probiotických kapslí! Ale pozor – řeč je pouze o domácím kvašeném zelí bez chemických přísad. Není tedy nad to, si ho jednou za čas doma připravit.

Mohlo by se vám líbit

Superfoods, adaptogeny: Potřebujeme je v našem jídelníčku?

Adaptogeny, super greens, maca, chlorella, acai... trendy superpotraviny, které nemohou chybět v žádném jídelníčku Vaší oblíbené LA influencerky. Budou i pro vás mít slibované zdravotní benefity, nebo se jedná o něco, bez čeho se váš jídelníček obejde?
elle.cz

Zdroje: American Journal of Nutritional Biochemistry, mayoclinic.org, healthline.com