7 potravin, které nejsou zdaleka tak dietní, jak si myslíte

Oříšky ano, ale v čisté formě

Másla připravená z ořechů jsou trendy potravinou s vizitkou „zdravá“, což může být pravda, ovšem pouze tehdy, že nespořádáte na posezení celé balení a jedná se skutečně jen o čisté rozmixované oříšky. „Tyto výrobky jsou skvělým zdrojem tuků, ale mají vysokou energetickou hodnotu, proto to s jejich konzumací nemůžete přehánět. Lžička, možná dvě, to je maximum,“ podotýká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. Stejně tak je důležité, aby ořechové máslo bylo vyrobené z přírodních oříšků a nebylo ničím doslazované a „vylepšované“.

Se zeleninovými chipsy opatrně

Ani tolik oblíbené zeleninové chipsy nejsou tak zdravé, jak by se možná mohlo zdát. Jsou sice o něco lepší než klasické bramborové, ale za dietní je považovat rozhodně nelze. Obvykle obsahují příliš soli a tuku, a málo živin. I tato pochoutka bývá totiž tradičně smažená. Takže o zdraví a nízké kalorické hodnotě si můžete nechat jen zdát. Existují samozřejmě světlé výjimky, kdy jsou chipsy skutečně lehčí a s nižším obsahem oleje, ale je jich zoufale málo. Snad vůbec nejlepší jsou ty pečené.

Bylinkami proti stresu: Které byliny zatočí se stresem a pomohou spát?

elle.cz

Rýžové chlebíčky

Rýžové chlebíčky mívají obvykle nízký obsah tuku i kalorií, ale bývají celkově chudé na živiny. „Najdete v nich vlákninu a trochu bílkovin, ale tím výčet nutrientů obvykle končí. Kvůli nedostatku živin vás příliš nezasytí a velmi rychle vám po nich vyhládne,“ upozorňuje fitness trenér Petr Žůček. Ochucené varianty jsou navíc plné umělých sladidel a dochucovadel, z nutričního hlediska jsou tedy jen prázdnou potravinou plnou cukrů a tuků.

Agáve, nebo čekanka?

Ani tolik opěvovaný sirup z agáve není při dietě tou nejlepší variantou, spíš naopak. Obvykle se totiž jedná o průmyslově zpracovaný produkt, který obsahuje velké množství fruktózy, mnohdy více než 70%. „Tak velké množství fruktózy může zapříčinit zažívací problémy a při dlouhodobé konzumaci způsobuje ukládání tuku na břiše. Rovněž zatěžuje i játra,“ upozorňuje Koukal. Daleko lepší variantou je třeba čekankový sirup. Má příjemnou nasládlou chuť, pouhých pět procent cukru a je čistě přírodní.

Sladkosti? Nejlépe čokoládu!

Jestli je müsli tyčinka nebo miska cereálií zdravá, záleží na tom, po jakých cereáliích sáhnete. Některé druhy, třeba zapékané müsli, jsou plné cukru a nejrůznějších dochucovadel, mnohdy jsou i nešetrně zpracované. Totéž platí pro řadu tyčinek, krekrů či lupínků. Důkladně proto pročítejte složení a dejte raději přednost čistým vločkám před nejrůznějšími mixy. Dosladit je můžete banánem, medem, datlemi nebo fíky. Nebojte se ani kousků hořké čokolády.

Dopaminový detox: Jak v sobě znovu probudit to šťastné já

elle.cz

Mýtus o lepku

Stále ještě můžete narazit na výživové poradce, kteří vás budou přesvědčovat, že zhubnete jen na nízkotučných produktech. Přitom tuky, které se přirozeně vyskytují v potravinách, zajišťují delší pocit sytosti a jsou pro tělo obecně prospěšné. Stačí jíst ty kvalitní a ve správné míře. „Tuk musíte přijímat i proto, aby vaše tělo bylo schopno vstřebat vitaminy A, D, E a K. Ty se v něm totiž posléze rozpouštějí,“ podotýká výživový kouč a fitness trenér Stephen Holt. Mléčné výrobky, které jsou o tyto přirozeně se vyskytující tuky ochuzené, a ještě navíc obsahují nemalé množství cukru a škrobu, vám z výživového hlediska vůbec nic nedají.

Zapomeňte na náhražky

Je celkem pochopitelné, že bezlepkové chlebové výrobky jsou vhodné pro osoby s celiakií nebo pro ty, kteří trpí jinými formami nesnášenlivosti lepku. Při dietě však nejsou tou nejlepší volbou. Většinou jsou totiž plné náhražek dodávajících chuť, třeba nasycených tuků, sodíku a cukru, které mají za následek prázdné kalorie. „Dejte si raději krajíček chleba ze 100% celozrnné mouky,“ radí Žůček.Vyzkoušet můžete také alternativy z mandlové, quinoové či hrachové mouky.

Superfoods, adaptogeny: Potřebujeme je v našem jídelníčku?

elle.cz

Zdroje: helpguide.org, healthline.com