5 důvodů, proč si zamilovat chilli

Vitaminový doping

Chilli papričky jsou od pradávna považovány za skutečný všelék. Jsou totiž doslova nadopované vitaminy, hlavně „céčkem“. Ve 100 gramech je ho tolik, že pokryje doporučenou spotřebu na téměř tři dny! Kapsaicin, tedy látka způsobující pálivost papriček, má navíc antibakteriální a antikarcinogenní účinky. Odborníci se také domnívají, že snižuje hladinu cholesterolu a doporučují chilli i diabetikům.

Zrychlí metabolismus

Papričky jsou skvělým pomocníkem při dietě. Podporují trávení, snižují chuť k jídlu, především na sladké, napomáhají spalování tuků a zrychlují metabolismus. Podle časopisu Journal of Nutrition and Vitaminology dokonce až o 23%, tedy v případě, že je konzumujete pravidelně a dopřejete si denně alespoň jednu polévkovou lžíci (v mleté podobě). Navíc obsahují bílkoviny, přijdou vám tedy vhod nejen při redukci váhy, ale i při formování svalů.

Mohlo by se vám líbit

Nechutná nám, ale tělo se bez něj neobejde. Proč doplňovat rybí tuk?

Těm, kdo někdy v životě pili rybí tuk, se při vzpomínce na jeho chuť asi nevytvoří úsměv na tváři. Už po generace nám babičky nebo maminky rybí tuk do těla doplňovaly právě po lžičkách, což je často kvůli nepříjemnému pachu i chuti nepříjemný zážitek. Ještěže už jde přijímat rybí tuk plný esenciálních mastných kyselin formou kapslí!
elle.cz

Benefity pro zdraví

Sílu chilli papriček oceníte i při nachlazení. „Pokud se necítíte dobře, udělejte si vývar a přidejte do něj čerstvě nakrájené papričky, cibuli a česnek. Zaručeně se vám uleví,“ radí výživový poradce Vladimír Koukal. Tím ale výčet zdravotních benefitů rozhodně nekončí – kapsaicin totiž příznivě působí i na krevní tlak, představuje prevenci srdečně-cévních onemocnění a pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v těle. Vědci z Nottingham University navíc zjistili, že může za určitých okolností zabíjet i rakovinové buňky. Molekuly kapsaicinu se totiž dokážou navázat na dané buňky a odstartovat u nich sebezničující proces.

Energetický boost

Byť pálí jako čert, určitě se vyplatí jíst papričky pravidelně. Není totiž žádným tajemstvím, že čím častěji si je budete dopřávat, tím dřív si na jejich chuť zvyknete. Zajímavostí je, že pokud zkonzumujete extra pálivou papričku, tak i když se možná trochu zapotíte, dostaví se pak obvykle slastný pocit. Pálivý vjem totiž vyšle do těla signál, který podporuje vyplavování endorfinů, tedy hormonů štěstí. Špatná nálada tak v mžiku zmizí!

Mohlo by se vám líbit

Kefír, nápoj, který už znaly naše babičky. Právě zažívá velký boom

Kefír si zkrátka zamilujete. Nejen pro řadu jeho benefitů, kterými pečuje o naši krásu, zdraví i postavu, ale i pro jefo multifunkční využití. Znaly jej už naše babičky a právě teď zažívá svůj velký boom. Znovu.
elle.cz

Dejte sbohem celulitidě

Protože papričky zlepšují prokrvení pokožky, dají se skvěle využít i v boji s celulitidou. Na chilli pastu potřebujete vazelínu nebo kokosový olej – smíchejte je s chilli a potřete směsí zvolené místo, třeba zadní stranu stehen. Poté zabalte nohy do potravinářské folie, nechte působit asi půl hodiny a smyjte pod tekoucí vodou. Procedura prohřívá, pomáhá odvádět přebytečnou vodu z tkání a odbourávat podkožní tuk.

TIP

Milujete čokoládu? Vyzkoušejte ji s chilli. Stačí rozpustit tabulku kvalitní čokolády, přidat do ní špetku sušeného chilli a nalít do malých formiček. Troška chilli je moc dobrá i v šálku kakaa nebo kávy.

Zdroje: American Journal of Nutritional Biochemistry, mayoclinic.org, healthline.com