Jedno jediné nutriční pravidlo, které vám pomůže ke zdravějšímu já

Životní styl a zejména kvalitní stravovací návyky hrají klíčovou roli v našem celkovém zdraví a mnoho z nás se snaží jít si za cílem dělat pro sebe to nejlepší. Avšak pojďme si nalít čistého vína (* a když už, tak prosím toho opravdu kvalitního, třeba rovnou naturálního), někdy to může být trochu matoucí. Je toho prostě moc. Nové „diety” (a toto slovo opravdu nemám ráda), způsoby časových restrikcí či naopak žádné omezování se v ničem… Každá influencerka propaguje něco jiného...

Na míru našemu tělu

Z čeho si pak máte vzít to správné pro nás, co bude fungovat na míru našemu tělu? Často se jako trenérka a výživová poradkyně setkávám s tím, že za mnou i velmi informovaní klienti přijdou v nesnázích. Zdravý životní styl je obtížný a komplikovaný, protože nemá unifikovanou podobu, a i přesto je plný různých pravidel a doporučení. Buď jsou lidé přehlcení informacemi, nebo naopak mají takzvané „tunnel vision” a nejsou schopni se z něj vymanit.

Stravujte se lokálně a sezónně. Proč dát přednost lokálním surovinám?

elle.cz

Mé zlaté nutriční pravidlo

Nicméně, existuje jedno jediné a překvapivě jednoduché nutriční pravidlo, které může mít významný vliv na naše celkové zdraví, vzhled a hladinu energie. Pravidlo, kterého se já sama držím už léta, vám prozradím právě teď. Co je na tomto pravidlu nejlepší? Že nezná hranice ani limity. Že se ho můžete držet bez ohledu na váš věk, fyzickou kondici nebo stravovací preference. Není moc věcí na světě, které ultimátně fungují pro všechny, ale věřte mi, po následujících několika řádcích pochopíte, že to tak opravdu je. Žádné složité výpočty, žádné striktní omezování, žádné „diety” ani přehnaná utvrzování se v „rovnováze”… pouze svědomitost a vědomost o tom, co jíte a jak to jíte. Jednoduché pravidlo zní:

 

Čím jednodušší, tím lepší! Aneb jezte co nejvíce potravin, které mají co nejméně složitých ingrediencí a jsou minimálně průmyslově zpracované.

 

Může to znít příliš jednoduše, ale podívejme se na to podrobněji.

Co jsou to složité ingredience

Složité ingredience jsou věci, které byste sami nedokázali vyjmenovat, představit si je, nebo co by zřejmě vaše prababička nechápala. Toto pravidlo znamená, že byste měli upřednostňovat potraviny, které jsou co nejbližší své přirozené formě. Tedy zeleninu, ovoce, celozrnné (nezpracované) obiloviny, maso, ryby, luštěniny, ořechy, semínka, a tak dále. Naopak potraviny s dlouhým seznamem složek na etiketě, které obsahují konzervační látky, barviva a umělá sladidla, byste měli omezit. Malý tip: tyto látky často obsahují písmeno x apod.

Lidé, fermentujte! Fermentované potraviny jsou darem pro náš mikrobiom

elle.cz

Proč je toto pravidlo důležité pro vaše zdraví?

Zdravá strava je klíčem k prevenci mnoha nemocí a udržení optimálního tělesného stavu. Potraviny s mnoha syntetickými a složitými ingrediencemi v sobě často skrývají na první pohled neviditelné složky, jako jsou přidané cukry, tuky, oleje... Naopak nezpracované, přírodní potraviny jsou díky své přirozené formě obvykle bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, což má pozitivní vliv na zdraví srdce, hladinu cukru v krvi a celkovou náladu. Kromě toho, konzumace potravin s jednoduchými ingrediencemi vám může pomoci zlepšit váš metabolismus a zasytit déle, neboť často obsahují větší množství vlákniny.

Mé aktuálně nejoblíbenější potraviny:

Jak toto pravidlo aplikovat v praxi?

Čtěte etikety: Když nakupujete, obrňte se trpělivostí a čtěte (opravdu důkladně) etikety potravin. Nehleďte na kalorický profil, dívejte se na složení. Pokuste se vybírat potraviny s co nejmenším počtem složek.

Vařte doma: Vaření doma vám umožňuje kontrolovat, co vaše jídlo doopravdy obsahuje. Používejte čerstvé suroviny a minimalizujte použití průmyslově zpracovaných produktů.

Zaměřte se na lepší alternativy: Místo bílého chleba a bílé rýže zvažte přechod na celozrnné varianty, které jsou bohatší na vlákninu a živiny. Místo té nejlevnější šunky se podívejte na tu, která má největší procento obsahu masa. Nebo si raději na pánvi připravte kuřecí steak.

Omezte konzumaci věcí, které alternativy nemají: Některé věci prostě samy od sebe nemají dobré skóre. Pokud toužíte po sladkostech jako jsou banánky v čokoládě nebo nesmělých svačinách jako ořechové cookies, zkuste se omezit na ty, které mají co nejmenší množství přidaného cukru a umělých látek. Nebo si místo medovníku dejte ořechy s medem a řeckým jogurtem. 

Zahrňte do stravy potraviny, které mají přímý původ z přírody:Tyto potraviny jsou příkladem toho, co znamenají přírodní, jednoduché (a ty nejlepší) potraviny. Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Zelenina, ovoce, ořechy, ryby, obilniny, maso.

Tip: Nebraňte se vlastní úpravě potravin. Některé totiž domácí tepelnou úpravou ještě nabývají na nutričním profilu – například mrkev je pro tělo stravitelnější a prospěšnější po uvaření atd.

A závěr? Není to jen o tom, co nejíst a v čem se omezovat, ale spíše o tom, zamyslet se nad tím, co začít jíst a co zařazovat. Jednoduchý krok, který ale může mít významný pozitivní vliv na váš život!

7 potravin, které nejsou zdaleka tak dietní, jak si myslíte

elle.cz

Zdroj: Healthline, Byrdie